​Als vrouw bredere schouders dan je buurman? 5 tips die je helpen om niet te gespierd te worden!

Ja, het kan dus wel. Als vrouw kun je door krachttraining meer spiermassa ontwikkelen dan gewenst. Het gebeurt echter niet vaak, maar soms wordt jouw bloesje toch echt te strak om je schouders of krijg je een jaloerse blik van je vriend wanneer je samen foto’s van een avondje stappen terugkijkt. 

​Als vrouw bredere schouders dan je buurman? 5 tips die je helpen om niet te gespierd te worden!

Krachttraining is dé beste manier om goed in vorm te komen, samen met juiste voedingspatroon en een gezonde lifestyle. Je zult door je spieren te trainen je vrouwelijk vormen ontwikkelen en mooie billen krijgen, je insuline- en glucosehuishouding verbeteren, een sterker lichaam krijgen en je zelfvertrouwen verbeteren. Maar eerlijk is eerlijk, sommige vrouwen bouwen meer spiermassa op dan ze eigenlijk zouden willen.

Verwar aankomen in spiermassa echter niet met een tijdelijke ‘pomp’ in de sportschool. Dit komt vooral voor wanneer je een dag van tevoren flink gegeten hebt, en al helemaal als je sushi, ijs of Italiaans op hebt. De koolhydraten die je eet worden in je lichaam verteerd tot glycogeen, dat opgeslagen wordt in je lever en spieren. Eén gram glycogeen bindt zo’n 4 gram water aan zich, dus het is niet gek dat je soms met flinke schouders door de sportschool loopt. Echter, dit is meestal maar van korte duur.

Toch gebeurt het bij een enkeling. Wat moet je nu doen? Stoppen met krachttraining? Nee allesbehalve. Je gaat toch ook niet terug naar huis als je bijna aangekomen op je vakantiebestemming merkt dat je verkeerd bent gereden? Een wat andere uitkomst dan je had gehoopt zou nooit je doel moeten doen veranderen, maar wel de manier waarop je het gaat bereiken.

Bij dezen: 5 manieren om als vrouw te voorkomen dat je te gespierd wordt.

  1. Eet minder! Als beginner kun je spiermassa opbouwen zonder een calorieoverschot te creëren in je voedingspatroon. Door een verhoogde eiwitsynthese als gevolg van de training en consumptie van meer eiwitten bouw je spieren op. Het gewin aan spiermassa zal echter van minimale hoeveelheid zijn als je een calorietekort creëert. Spiermassa kan nou eenmaal niet opgebouwd worden uit lucht.
  2. Doe aan cardio training. Hoewel ik geen voorstander ben van veel cardio training kan het handig uitpakken wanneer je niet teveel spiermassa aan wilt zetten. Cardio training brengt je in een katabole staat en zorgt dus dat je capaciteit om spieren op te bouwen afneemt. Heb je de spiergroepen getraind waarvan je niet wilt dat ze aanzetten in spiermassa, ga dan 30 tot 50 minuten de loopband op. Wanneer je je billen hebt getraind doe je géén cardio, train je je bovenlichaam, dan wel.
  3. Eet minder! Ja nogmaals, maar nu geavanceerd. Eet meer op dagen dat je het nodig hebt en minder op dagen dat je, tja, niet zoveel nodig hebt. Welkom in de wereld van carb cycling, welke mooie resultaten brengt wanneer je weet wat je doet. Heb je je billen getraind, en je wilt die wat voller en ronder maken, dan heb je een calorieoverschot nodig om ze te laten groeien. Eet meer koolhydraten en zorg dat de benodigde nutriënten op hun plek, je billen dus, terechtkomen. Op dagen dat je rust hebt of je bovenlichaam traint breng je je energie inname wat omlaag zodat je niet in een anabole ofwel spieropbouwende staat verkeert.
  4. Train met minder intensiteit. Natuurlijk ben ik een groot voorstander van 100% effort geven tijdens je trainingen. Dit geeft het beste resultaat wanneer je spiermassa op wilt bouwen, maar kan dus ook tegen je werken. Word je rug te breed, stop dan niet met optrekken en roei bewegingen, maar stop wel voordat je het punt van falen bereikt.
  5. Train met minder herhalingen. De beste resultaten voor hypertrofie worden behaald wanneer je tussen de 40 en 70 seconden ‘spierspanning’ bereikt, in theorie. Blijf je hier een stuk onder, dan heb je dus een minder grote kans op spiermassa toename maar kun je wel voluit gaan. Prkstisch geien wil het zeggen dat je tot ongeveer 6 herhalingen moet blijven.

Nogmaals, de kans is erg klein dat je daadwerkelijk té gespierd wordt van krachttraining. Dit vooroordeel blijkt helaas erg hardnekkig . Ben jij wel iemand die echt te brede schouder krijgt, dan kun je met deze 5 tips gewoon blijven trainen en mooie resultaten blijven behalen.

Succes!

Wanneer je voelt dat dit artikel anderen kan helpen dan waarderen we het dat je het deelt of liked!

Reacties