Annemans ervaringen – De grootste gevaren van de supermarkt

Gezonde boodschappen doen, het klinkt zo makkelijk. Waarom zie je dan toch zoveel mensen pizza’s en kant-en-klare maaltijden inslaan alsof het niks kost, en zijn de croissantjes niet aan te slepen? Als je bezig bent met een intensief sport- en lifestyleprogramma, zoals SmartAss, wil je er alles aan doen om zo gezond mogelijk te eten. Ook ik probeer in de supermarkt de meest gezonde producten aan te schaffen, maar ik laat me toch regelmatig verleiden tot het kopen van producten in de aanbieding, die helemaal niet voedingsrijk zijn. Maar bestaat er eigenlijk wel zoiets als gezond/ongezond? 

Annemans ervaringen – De grootste gevaren van de supermarkt

Gezond of ongezond?

Tegenwoordig zie je veel blogs, websites en artikelen voorbij komen over de voedingswaarde van producten. Brood dat teveel gluten en koolhydraten zou bevatten, gojibessen waar mensen ziek van zijn geworden en fruit en groente waar veel teveel bestrijdingsmiddelen voor zijn gebruikt. Zo zie je maar dat over zowel bekende voedingsmiddelen zoals brood, als een meer ‘trending’ product zoals de gojibessen, de meningen zijn verdeeld. Het is soms lastig om voor jezelf te bepalen wat voor jou wel of niet gezond is. Over het algemeen geldt dat je de meeste producten best kunt eten, mits je het met mate eet. Daar staat tegenover dat er ook voedingsmiddelen zijn die je beter links kunt laten liggen. In Nederland zijn gemiddeld 4 van de 10 doodsoorzaken te wijten aan (ongezonde) voeding. Daar moet toch wat aan te doen zijn!

Waarom ongezonde producten zo snel in je mandje belanden

De meeste mensen willen best gezonde boodschappen inslaan. Toch is dit niet voor iedereen zo eenvoudig als het klinkt. Er zijn veel excuses te vinden, zoals het niet kunnen weerstaan van (ongezonde) aanbiedingen, het hebben van een klein budget of kinderen/andere familieleden die niet van groenten en fruit houden. Waarom zijn ongezonde producten vaak goedkoper? Dit komt omdat deze voedingsmiddelen vaak veel suikers bevatten. Deze suikers zitten in bijna alle producten uit blik, zoals maïs, augurken en bonen. Omdat de suikers niet duur zijn, zijn deze producten veel goedkoper dan verse groenten, vlees en fruit. En dit is financieel toch vaak aantrekkelijk, waardoor je al snel verleid wordt om deze in je boodschappenkar te doen.

Ook wordt er vooral veel reclame gemaakt voor ongezonde producten. Heb je weleens reclame op tv gezien van biologische groenten of zilvervliesrijst? Ik niet! Geliefde producten op tv en in foldertjes zijn toch wel Lays chips, Coca Cola en Mora kroketten. Veel mensen krijgen het idee dat er voornamelijk ongezonde producten op de markt zijn, ook omdat deze vaak in de aanbieding zijn, en leggen dit dan snel in hun mandje.

Een ander probleem is het tankstation. Het lijkt wel alsof je niet om de aanbiedingen heen kunt die je daar tegenkomt! Wanneer je naar binnen loopt word je dood gegooid met chocola, snoep en cola, en wanneer je al een tijdje in de auto zit is het best moeilijk om dit te negeren. En alsof dat nog niet genoeg was, probeert de baliemedewerker je nog eens over te halen om die super aanbieding van de dag te proberen, of lekker een flesje drinken te kopen. Door het gebruik van mooie kleuren en verpakkingen kun je dit misschien maar moeilijk weigeren!

Hoe je het wél moet aanpakken!

Wil jij na het lezen van bovenstaande informatie weten waar je op kunt letten tijdens het doen van de boodschappen? Volg dan onderstaande tips op!

Tip 1: Bedenk van tevoren wat je wilt kopen

Je kent het wel, je maag begint te rommelen en op dat moment bedenk je dat je vandaag nog snel wat boodschappen moet doen. Niet handig! Je komt bijna altijd terug met meer producten dan de bedoeling was, en erger nog, vaak ook met veel ongezonde producten. Om dit te voorkomen kun je het beste van te voren bedenken wat je nodig hebt, en probeer je hier in de supermarkt ook echt aan te houden!

Tip 2: Bekijk de etiketten

Veel voedingsmiddelen zeggen een laag vetpercentage te bevatten, en ook light-producten zijn in trek. Maar bedenk wel dat dit ergens mee gecompenseerd moet worden. Producten met weinig vet bevatten vaak juist veel suiker om de smaak te behouden. Dit werkt alleen maar averechts; je voedingspatroon zal hier niet gezonder van worden. Ook de volgorde van de ingrediëntenlijst is van belang: de eerste ingrediënten zitten het meest in het product. Als je alleen al de bovenste drie bekijkt, kun je goed inschatten of het product voor jou wel of niet geschikt is.

Tip 3: Kies altijd voor volkorenproducten!

Het overgrote deel van onze samenleving weet best dat wit brood maar weinig gezonde voedingsmiddelen bevat. Maar veel mensen vergeten vaak dat dit ook voor witte rijst en ‘normale’ pasta geldt. Van al deze producten zijn ook volkoren versies te koop!

Bedenk de volgende keer dat je boodschappen gaat doen dat het grootste deel van je resultaten bepaald wordt door de voeding die je binnenkrijgt. Je kapot trainen heeft maar weinig zin zonder aandacht voor voeding. Maar besef wel dat je jezelf af en toe best wat lekkers mag toestaan! Gezond eten is geen regime, iedereen heeft weleens behoefte aan een avondje snacken. Vind hierin jouw balans en kijk wat het met je doet!

Reacties