Annemans ervaringen – Komen mannen echt van Mars?

Mannen en vrouwen, geen andere wezens zijn zo verschillend. Soms heb ik het gevoel dat mannen werkelijk van Mars komen, en vrouwen van Venus. 

Annemans ervaringen – Komen mannen echt van Mars?

Om dit even te illusteren met een sprekend voorbeeld:

Ik voel al wat weerstand opkomen… Natuurlijk scheren deze afbeeldingen alles over één kam en geldt dit lang niet voor iedereen. Maar!! Er zijn wel degelijk verschillen tussen mannen en vrouwen, ook wat betreft fitness (en sport in het algemeen), op te merken! Om te beginnen met sport in het algemeen. Sommige sporten staan bekend als echte mannensporten, maar ook binnen fitness zijn er veel dingen die mannen anders aanpakken dan vrouwen. Dit is niet alleen afhankelijk van wat mannen en vrouwen mooi of fijn vinden, er zijn ook fysieke oorzaken te vinden voor deze verschillen. Het lichaam van een vrouw steekt gewoon heel anders in elkaar dan die van een man. Maar waar verschillen mannen en vrouwen fysiek precies in?

  • Vetpercentage: helaas maar waar… vrouwen hebben over het algemeen een wat hoger vetpercentage dan mannen.
  • Kracht: Mannen zijn in het algemeen wat krachtiger gebouwd dan vrouwen, waardoor het voor vrouwen vaak moeilijk is om dezelfde ‘prestaties’ te evenaren als mannen. Maar niet getreurd! Er zijn hier ook een heleboel uitzonderingn voor te noemen, wat nu juist jouw motivatie kan zijn om hard te werken!
  • Testosteron: mannen zijn vaak krachtiger omdat zij veel meer testosteron aanmaken. Vrouwen hebben dit hormoon ook, maar in veel kleinere hoeveelheden dan mannen.
  • Hart- en longvolume: helaas leggen vrouwen het ook hier af tegen de mannen. Omdat mannen een groter hart- en longvolume hebben, zijn zij in staat om sporten wat langer vol te houden.

Raak je nu gedemotiveerd? Vooral niet doen!! Voor elk van bovenstaande argumenten zijn ook genoeg tegenargumenten te bedenken. Als jij echt serieus aan de slag gaat in de sportschool, heb je binnen no time een lager vetpercentage dan de gemiddelde man, en train jij je hart- en longinhoud zo dat je het veel langer volhoudt dan een doorsnee kerel.

Verschillen in ideaal

Maar wat eigenlijk veel interessanter is, is de manier waarop vrouwen en mannen naar fitness (en naar het ‘ideale lichaam’) kijken. Laatst was er een leuk onderzoekje gedaan waarbij gevraagd werd hoe de ideale man eruit ziet, volgens vrouwen en mannen. Vrouwen vonden een leuk gezicht belangrijk, evenals een mooi strak, maar niet té afgetraind lichaam. Een wereld van verschil vergeleken met de manier waarop de mannen hiernaar kijken! Zij denken namelijk dat een superstrakke buik met duidelijk zichtbare blokjes de ultieme fantasie is van elke vrouw, maar dit was nog niet het belangrijkste. Wat dit wel is? De algemeen bekende ‘fitness pomp’!

De pomp

Nu ik een tijdje bezig ben met fitness door SmartAss, weet ik inmiddels wel wat mannen bedoelen met ‘de pomp’ (en heb ik deze ook een aantal keren in levende lijve mogen aanschouwen). Maar even voor de duidelijkheid: de pomp is een fysieke staat van het lichaam waarbij je een loom en dik gevoel hebt in je spieren, en waarbij de spieren er wat opgeblazen uitzien. Dit komt omdat er een zuurstofschuld ontstaat. Omdat je heel veel kracht nodig hebt bij bepaalde oefeningen, stuurt je lichaam direct veel zuurstof naar deze spieren. Zuurstof wordt gestuurd via je bloed; resultaat is dus een hoop extra bloed naar je spieren waardoor deze er dikker en opgeblazen uitzien.

Voor mannen is de pomp vaak het ultieme doel wat zij willen bereiken tijdens hun training. Fantastisch vinden ze het vaak! Een beetje a la Arnold Schwarzenegger, en wie wil dat nu niet? Maar dan even voor de vrouwen. De pomp past niet in het ‘ideaalbeeld’ van een mooi strak, maar niet te opge’pomp’d lichaam. De reacties die ik tot nu toe hoor van vrouwen wanneer zij mannen opgeblazen zien trainen in de sportschool, komt vooral neer op ‘wat een patser’, ‘afschuwelijk’ of ‘doe mij maar een lekker normale man’. Duidelijk is dus dat er heel veel verschil bestaat tussen mannen en vrouwen, en hoe zij hun ideale lichaam voor ogen zien. En dit geldt vast en zeker ook voor het ideaalbeeld van het vrouwenlichaam.

Ik heb zelf niet echt een ideaalbeeld voor ogen van de perfecte man. Over perfect versta ik iemand die volledig voor zijn dromen gaat en er alles aan doet om dit waar te maken. Is dit fijn trainen in de sportschool om wat gewicht te verliezen en beter in zijn vel te zitten, vind ik dat een mooi idee. Maar is het zijn grootste droom om de spieren van Arnold Schwarzenegger te evenaren, vind ik dat ook prima. Dames, hebben jullie wel een ideaalbeeld voor ogen? We horen het graag!

Reacties