Annemans ervaringen - Waarom vroeg opstaan zo belangrijk is!

Vroeg opstaan… Alleen al het horen van dit korte zinnetje roept bij sommige mensen nare gevoelens op. Wellicht houd je enorm van uitslapen, en is vroeg opstaan gewoon niks voor jou. Of misschien slaap je ’s nachts niet goed, waardoor het opstaan elke dag een flinke opgave is. In deze blogpost lees je waarom vroeg opstaan nu zo belangrijk is, en wat jij kan doen om het jezelf wat makkelijker te maken! 

Annemans ervaringen - Waarom vroeg opstaan zo belangrijk is!

Wat vroeg opstaan jou oplevert

Helaas kan er bijna niemand goed functioneren met maar weinig uurtjes slaap. Er zijn enkelen die met 4 uur slaap per nacht redelijk goed op gang komen, maar de meesten van ons hebben minstens 7 uur nodig om actief te zijn. Vroeg opstaan is dan lastig, omdat dat betekent dat je rond 23:00 toch wel in je bed moet liggen, en dat is niet elke dag mogelijk (en ook niet altijd even leuk!). Maar wanneer je onderstaande feitjes leest, zal je het vreselijk irritante gerinkel van je wekker misschien wat kunnen relativeren.

Dit levert vroeg opstaan jou op:

  • Je bent veel meer proactief: uit een onderzoek van Harvard blijkt dat vroege vogels zichzelf veel meer in staat achten om hun doelen te bereiken. Ook hebben ze het gevoel meer controle te hebben over hun acties.
  • Je kunt beter anticiperen op problemen: je zult merken dat problemen wat minder groot lijken dan normaal, en een oplossing is sneller gevonden. Je bent flexibeler en kunt veel beter anticiperen op dingen die onverwachts zijn.
  • Plannen is ineens een stuk makkelijker: vroege vogels kunnen veel beter plannen! Zo heb je niet alleen tijdwinst geboekt door vroeg op te staan, maar ook doordat de rest van je dag of week soepeler verloopt vanwege een goede planning.
  • Wanneer je vroeg op staat, moet je natuurlijk ook eerder naar bed om genoeg slaap te krijgen. Dit patroon is hartstikke goed voor je lichaam; het blijkt namelijk dat het meer in harmonie is met het natuurlijke ritme. Hierdoor zal je je stukken beter voelen.
  • Je ziet het leven met wat meer optimisme tegemoet: ook dit is één van de vele voordelen van op tijd opstaan. Het is gebleken dat je dan positiever tegenover het leven staat. Het tegenovergestelde hiervan blijkt ook waar te zijn: mensen die een slecht slaapritme hebben en vaak laat naar bed gaan (en laat opstaan) hebben veel vaker last van depressies!
  • Je hebt meer tijd voor familie/vrienden: je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de huishoudelijke dingen of extra taken van het werk, die je normaal ’s avonds doet, in de ochtend te doen voor je weggaat. Dit zorgt ervoor dat je ’s avonds na het eten een hoop tijd over hebt om met familie of vrienden door te brengen.
  • Last but not least: je hebt veel meer tijd om te trainen! ’s Avonds is dit vaak lastig te plannen, wanneer je nog moet koken en eten, en daarna de kans groot is dat je lekker op de bank ploft. Wanneer je lekker vroeg opstaat, heb je veel meer de neiging om je tijd ‘nuttig’ te besteden en lijkt de weg naar de sportschool veel minder lang! Sporten in de ochtend zorgt er ook voor dat je je de rest van de dag lekkerder voelt, waardoor je er dus lange tijd profijt van hebt!

Hoe ga je dit aanpakken?

Het klinkt allemaal zo mooi, maar het is natuurlijk de vraag hoe je dit zelf gaat doen. Het vergt wat doorzettingsvermogen, maar met onderstaande tips zal het zeker eenvoudiger zijn:

  • Sta op hetzelfde tijdstip op: dit kan je enorm helpen om in een ritme te komen. Eén keer per week om 6:00 opstaan en de rest van de week om 8:30, zorgt ervoor dat die ene keer om 6:00 als heel zwaar voelt. Probeer eens een maand lang minstens vijf keer per week om 6:00 op te staan en kijk hoe snel je hier aan zult wennen!
  • Gebruik nooit de snooze-functie: deze functie is echt funest voor je energielevel. Ik heb een tijdje lang mijn snooze-functie zo’n 4 keer per ochtend laten repeteren, waardoor ik vaak in een halfuur 4 keer in slaap viel en weer wakker moest worden. Wanneer ik eenmaal opstond voelde ik me meestal vermoeider dan de avond ervoor! Sta dus meteen op wanneer je wekker gaat en neem een lekkere douche. Dan voel je je binnen 10 minuutjes helemaal uitgerust en ontspannen.
  • Zorg voor licht in de ochtend: sla meteen je gordijnen open en zet het raam op een kier. Zo kan het licht en frisse lucht naar binnen en zal je minder snel geneigd zijn om in bed te blijven liggen. Bovendien maakt licht het stofje dopamine aan, waardoor je veel meer energie krijgt. Mocht het zien van licht door je raam niet genoeg zijn, ga dan een klein stukje wandelen in het ochtendlicht. Dit is super nuttig voor het krijgen van een energieboost, en het is ook nog eens heerlijk om een keer op straat te zijn voor de drukke wereld losbarst!
  • Houd jezelf aan een vast ochtendritueel: ’s ochtends heb je gewoon geen zin om veel na te moeten denken. Een routine zorgt ervoor dat je makkelijker in je ritme komt, omdat je hersenen nog niet heel hard hoeven te werken om alles op een rijtje te krijgen.
  • Verplaats je focus van het tijdstip waarop je gaat slapen, naar het tijdstip waarop je wilt opstaan! Veel mensen zijn al wat vroeger in de avond moe, maar ‘omdat ze nooit voor twaalven gaan slapen’, geven zij niet toe aan deze vermoeidheid. Richt je hierom eens op het tijdstip waarop je op wilt staan! Als je dan om 22:00 al droomt van een lekker bed, ga dan lekker slapen.

Zo zie je maar, wanneer je de knop in je hoofd om kunt zetten zal het opstaan een stuk makkelijker zijn. Zeker wanneer je al bovenstaande voordelen zelf ervaart! Succes!

Reacties