Antidepressiva gebruik neemt op grote schaal toe. Wat kun je zelf doen om je beter te voelen?

Zoals onderstaande koppen al laten zien, worden antidepressiva op grote schaal gebruikt. Niet alleen in Nederland, maar in de hele wereld. Toch is Nederland wel degelijk één van de ‘koplopers’ wat betreft de mate van gebruik: we hebben meer dan 1 miljoen antidepressiva gebruikers.

Antidepressiva gebruik neemt op grote schaal toe. Wat kun je zelf doen om je beter te voelen?

Dit is natuurlijk erg zorgwekkend, omdat wij allemaal wel weten dat we in een relatief welvarend land zijn geboren. Helaas leidt deze welvaart dus niet altijd tot meer geluk… Maar zijn antidepressiva wel de beste (en enige) weg naar een fijner leven?

Deze vraag is natuurlijk niet zomaar te beantwoorden, en niet ieder mens is hetzelfde. Daarnaast zijn er veel onderzoeken gedaan, die het lang niet allemaal met elkaar eens zijn. Wel is het zeker dat het gebruik van antidepressiva de laatste jaren enorm is toegenomen. Zo is het alleen al sinds 2003 gestegen van ongeveer 190 miljoen standaarddagdoseringen naar 265 miljoen in 2012.

De antidepressiva zorgen er vaak voor dat depressieve klachten afnemen, maar 67% van de gebruikers zegt ook vervelende bijwerkingen te ervaren. Van hen zegt zelfs 22% zeer ernstige bijwerkingen te hebben, zoals het denken aan zelfmoord of agressief gedrag. Naast deze vervelende bijwerkingen zorgt het slikken van antidepressiva voor andere gevolgen voor de gezondheid. Om er een aantal op te noemen:

  • Bij sommige medicatie heb je een vergroot risico op hart- en vaatziekten
  • Mogelijke gewichtstoename door enzymen die hongergevoel aanwakkeren
  • Verhoogd bloedsuikerniveau
  • Droge mond en droge ogen

Dit kan toch niet de bedoeling zijn? Binnen SmartAss vragen we ons af of een heleboel van de mensen die antidepressiva gebruiken, niet beter kunnen beginnen met gezond eten, gedachten leren verzetten door middel van sporten en meer naar buiten te gaan. Wij willen absoluut niet beweren dat dit voor iedereen geldt en dat het depressiviteit kan verhelpen, maar het gemak waarmee antidepressiva worden verstrekt door huisartsen, baart ons zorgen.

Maar wat zorgt er nu voor dat antidepressiva werken tegen depressies? Een belangrijke stof die voor een positief gevoel zorgt, is serotonine. Dit is een neurotransmitter, die invloed heeft op zelfvertrouwen, slaap, stemming en eetlust. Antidepressiva zorgen ervoor dat de opname van serotonine verlengd wordt, wat zorgt voor een betere stemming. Maar laat het nu zo zijn, dat antidepressivum niet het enige middel is dat zorgt voor een verbeterde opname van serotonine! Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen, om ervoor te zorgen dat je lekkerder in je vel zit, zoals:

  • Slaap voldoende! Te weinig slaap zorgt voor een verstoorde hormoonproductie waardoor er minder serotonine wordt geproduceerd.
  • Sport regelmatig! Door sporten worden de neurotransmitters gestimuleerd en blijft de serotonine langer in de hersenen.
  • Eet gebalanceerd! Serotonine is afhankelijk van verschillende voedingsstoffen. Zorg er dus voor dat je elke dag voldoende gezonde vetten, fruit en groenten en eiwitten tot je neemt.
  • Ga naar buiten als de zon schijnt! Zonlicht zorgt voor de natuurlijke aanmaak van serotonine, waardoor je je gelijk een stukje beter zult voelen.

Zoals je ziet kun je zelf dus best een hoop doen om lekkerder in je vel te zitten. Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen, en de mensen die antidepressiva nodig hebben moeten vooral niet aarzelen om dit te gebruiken. Maar, weet je van jezelf dat jouw voedings- en bewegingspatronen nou niet bepaald meewerken aan een gezond en actief leven? Dan zie je dat er nog een hoop te winnen valt zonder antidepressiva!

Binnen SmartAss geven we je door middel van lifestyle coaching handvatten om een gelukkiger, positiever leven te leiden en ook op moeilijke momenten de juiste keuzes te maken. Komende maandag start ons programma, tot die tijd heb je de kans om je in te schrijven met maar liefst 33% korting!

Reacties