Buiten je comfort zone treden, waarom moet dat nou?

Buiten je comfort zonde treden, waarom moet dat nou?Ik zeg het vaak tegen mijn personal training cliënten, en op social media als Facebook zie je de volgende quote vaak voorbij komen: “Life starts at the end of your comfort zone”. Anders gezegd, het leven wordt pas interessant als je buiten je comfort zone treedt. 

Buiten je comfort zone treden, waarom moet dat nou?

Duizenden en duizenden mensen willen mooie doelen behalen zoals (wanneer we het bij fitness houden) een gespierder lichaam, strakke billen en een platte buik. Toch zijn er slechts enkelen die daadwerkelijk het resultaat behalen dat ze voor ogen hebben. Waardoor komt dat nou?

De grootste obstakels voor het behalen van je doelen zijn je eigen gedachten. Angst, onzekerheid en twijfels weerhouden veel mensen ervan om zich 100% in te zetten voor hetgeen ze graag willen bereiken. Ben je namelijk bang om iets te doen, dan zal het er vaak toe leiden dat er ook geen actie ontstaat. Zonder actie kun je vervolgens geen resultaat behalen. Het is vrij simpel: Je denken bepaalt je acties, je acties bepalen je resultaat.

Hebben succesvolle mensen dan geen angsten en onzekerheid? Jawel, ook mensen die successen behalen hebben angst, twijfels en onzekerheid. Waarom zij dan wel succesvol zijn: Succesvolle mensen laten angst niet in de weg staan. Ze hebben een doel voor ogen en weten dat het soms nodig is om soms te falen. Hierdoor worden ze sterker en zullen een volgende keer met meer kennis en ervaring wel slagen.

Veel mensen willen of durven niet buiten hun comfort zone te treden. Het voelt veilig en makkelijk, maar je zult nooit resultaat of groei behalen. Binnen je comfort zone blijven is zwaar overschat!

In het e-book ‘De 5 fouten die vrouwen maken bij het trainen voor strakke, ronde billen’ (https://www.facebook.com/FitsmartPT/app_557314984315318) beschrijf ik in fout nummer 3 dat er vaak te weinig wordt getraind met progressie overload. Om deze te creëren zal je buiten je comfort zone moeten treden. Het is immers zo dat je elke training iets zou moeten doen dat zwaarder is dan de vorige keer dat je in de sportschool was. Anders is er geen groei mogelijk.

Wanneer je iets voor de eerste keer doet is het nieuw en spannend. Je moet hiervoor buiten je comfort zone treden, en behaalt succes. Hiermee is je comfort opgerekt, en zal je de volgende keer met een comfortabeler gevoel dezelfde situatie aangaan. Je comfort zone is dus opgerekt, en je persoonlijkheid gegroeid.

De beste manier om te comfort zone te rekken is oefenen, oefenen, oefenen. Zelfs wanneer je er niet voor in de stemming bent zal je ermee aan de slag moeten om je progressie te zien toenemen. Elke keer dat je buiten je comfort zone treedt, zou je jezelf moeten feliciteren. Geef jezelf een schouderklopje en zeg: ‘Goedzo, hiermee word ik succesvol en gelukkig!”

Natuurlijk is het eng, maar bedenk goed: niemand is ooit overleden door zich oncomfortabel te voelen, maar binnen je comfortzone blijven heeft duizenden ideeën, mogelijkheden, acties en groei belemmerd.

Actiepunten

✔ Schrijf op wat je 3 grootste angsten, twijfels en onzekerheden zijn met betrekking tot het behalen van je fitness doelen. Stel dat je faalt, wat zijn de ergste dingen die kunnen gebeuren? Zou je daarna alsnog succes kunnen behalen? Zo ja, stop met zorgen maken, en neem actie!

✔ Treedt uit je comfort zone! Sta elke dag een uur eerder op, spreek mensen aan die je normaal niet aan zou durven spreken, en ga de sportschool in juist op het moment dat er véél grote gespierde mannen aan het trainen zijn.

Een tijd geleden liep ik door de sportschool toen ik een vrouw van een jaar of 70 aan het trainen zag. Ze was klein, liep erg voorover gebukt en had moeite met het vinden van de materialen waarmee ze wilde trainen. Ik begon een gesprekje en complimenteerde haar met het feit dat ze hier in haar eentje tussen al die brede mannen aan het sporten was. Ze vertelde me: “Tja jongen, de eerste keer wat het even zoeken en erg nieuw voor me, maar ik weet ook wel dat die jongens niet bijten. Als ik thuis lekker in m’n eigen ding blijf zitten word ik er ook niet fitter op.”

Een perfect voorbeeld van buiten je comfort zone treden en voor resultaat gaan in plaats van genoegen nemen met middelmatigheid.

Wanneer je dit artikel waardeert, laat het dan blijken met een Like ✔ en deel het met anderen!

Reacties