De 5 voordelen van het eten van meer eiwit

De tijd dat je gespierde armen kreeg van een blik spinazie ligt ver achter ons. Ook weet iedereen tegenwoordig dat je van een crash dieet (in combinatie met overmatige cardiotraining) niet strak in je vel komt te zitten. Integendeel, je verliest er veel spiermassa door en krijgt een mager lichaam dat meestal niet overeen komt met het ideaalbeeld dat je in je hoofd hebt. 

De 5 voordelen van het eten van meer eiwit

Als je slechts één verandering in je voedingspatroon zou mogen of hoeven maken, waarmee je zonder honger lijden en drastisch omlaag gaan in calorieën die je eet toch mooie resultaten kunt behalen, wat zou dat dan zijn? Deze verandering, waarmee je vetmassa verliest en meer spieren opbouwt, om zodoende een ‘strakker’ lichaam te krijgen dat zoveel vrouwen nastreven, is het eten van meer eiwitten.

Voordat we de voordelen gaan bespreken die het je oplevert als je meer eiwit gaat eten is het goed om je bewust te worden van waar je nu staat. Kijk eens goed naar de hoeveelheid eiwit die je dagelijks binnen krijgt. Hoeveel gram is het? En uit welke bron haal je je eiwitten?

De kans is groot dat je niet exact weet hoeveel je de dagelijks eet. En dat je denkt dat je eiwitten vooral haalt uit je bakje yoghurt en het handje noten ’s avonds bij de tv. Vooral onder vrouwen leeft de gedachte dat ze al best veel eiwit eten, of dat ze niet zoveel nodig hebben.

Wanneer je echter meer eiwit gaat eten, heeft dat positieve gevolgen op je prestaties in de sportschool én daarbuiten. Bij dezen de 5 (belangrijkste) voordelen van het eten van meer eiwit:

  1. Je zult meer lichaamsvet verliezen. Door een hoger percentage van je dagelijkse calorieën uit eiwit te halen vergroot je het thermogenetisch effect op je lichaam. Met andere woorden, de energie die je lichaam verbruikt om je voeding te verteren ligt hoger bij eiwit dan bij koolhydraten of vetten. Gedurende de dag zal je lichaam dus meer energie verbuiken, wat komt uit vetreserves opgeslagen in je lichaam.
  2. Je bouwt meer spieren op. Meer eiwit eten zorgt voor een hogere eiwitsynthese, het proces waarin in je lichaam nieuwe cellen opbouwt uit de eiwitten die je via voeding binnenkrijgt. Wanneer het aankomt op het krijgen van ‘strakke’ spieren is het naast het verlagen van je vetpercentage ook zaak om je spiermassa te vergroten.
  3. Eiwitten zorgen voor veel verzadiging. Wanneer je een eiwitrijke maaltijd gegeten hebt zal je minder snel weer honger krijgen. Dit resulteert in het eten van minder calorieën gedurende de dag.
  4. Je krijgt sterkere botten en je huid, haar en nagels worden mooier. Net als bij #2 is ook hiervoor de hogere eiwitsynthese verantwoordelijk. Dit helpt je namelijk niet alleen met spieren opbouwen, maar met herstel en vormen van alle cellen in je lichaam.
  5. Je voelt je beter en hebt meer focus. Het eten van voldoende eiwit zorgt voor een betere productie van neurotransmitters. Deze chemische stoffen dragen veel informatie en bepalen mede welke emoties je voelt. Ze zorgen daarnaast ook voor focus, alertheid en een goed geheugen.

Hoeveel eiwit heb ik nodig?

Uit onderzoek blijkt dat 1,5-1,8 gram per kilogram lichaamsgewicht voldoende is voor vrouwen die aan krachttraining doen. Binnen Smartass raden we echter aan om zo’n 2 gram per kilogram lichaamsgewicht te consumeren, om er zeker van te zijn dat je voldoende binnen krijgt. Weeg je 65 kilo, dan is het dus raadzaam om dagelijks 130 gram proteïne te eten of drinken.

De beste bronnen van eiwit zijn de dierlijke bronnen als kwark, (wilde) vis, vlees, gevogelte en eieren. Ook een eiwitshake, ofwel whey proteïne, is een makkelijke en goedkope bron om ervoor te zorgen dat je dagelijks voldoende binnenkrijgt. Deze bronnen hebben een hoge biologische waarde en lijken dus het meest op ons lichaamseigen eiwit, wat het erg waardevol maakt.

Heb je de afgelopen tijd nog niet de progressie gemaakt die je graag zou willen bereiken? Kijk eens goed naar de hoeveelheid eiwitten die je eet, naast het totaal aan calorieën. Je zult versteld staan van wat het voor je kan doen!

Reacties