De Beste Training Voor Afvallen

"Wat is de beste training om af te vallen" wordt me regelmatig gevraagd. Krachttraining met veel herhalingen om droog te trainen toch? 

De Beste Training Voor Afvallen

Nu we richtig de zomer gaan verandert de manier waarop getraind wordt. Degene die al wist dat krachttraining de beste manier is om in shape te komen heeft de hele winter mooie progressie gemaakt maar gooit ineens het roer om. Waar er strakke, ronde billen zijn gekweekt door oefeningen met zware (én minder) gewichten te doen moeten deze ineens plaats maken voor het zogenaamde 'droogtrainen'. Oftewel, veel herhalingen maken met een licht gewicht om zodoende veel energie te verbruiken en vetmassa te verliezen.

Vorige week schreef ik op de Smartass Facebook pagina het volgende:

"De zomer komt eraan en dus roept iedereen weer te pas en te onpas dat hij/zij gaat 'droogtrainen'. Hoewel iedereen weet wat hiermee bedoelt wordt raakt de term kant noch wal. Door meer herhalingen te maken met een lichter gewicht of circuit training te doen zal je niet ineens vetmassa gaan verliezen of je sixpack tevoorschijn toveren.

Sterker nog, juist als je een calorie tekort creëert (nodig om 'droger' te worden) zou je zwaar moeten trainen. Omdat je zoveel mogelijk spiermassa wilt behouden dien je je lichaam hier een reden voor te geven. De type 2B spiervezels welke de meeste potentie hebben voor hypertrofie moeten gestimuleerd blijven en dus moet je júist zware gewichten gebruiken.

Mijn persoonlijke ervaring leert me zelfs dat ik goed reageer op een grotere trainingsfrequentie. Alsof het nodig is als ultieme ectomorph (tengere lichaamsbouw) je lichaam eraan te herinneren dat die massa gewenst is en niet als overbodig beschouwd kan worden.

De enige manier waarop het woord droogtrainen rechtvaardig gebruikt zou kunnen worden is voor cardio training om zodoende in een 'caloric deficit' te komen, ofwel een groter energieverbruik dan dat je aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Allereerst is het echter vooral een zaak van 'droogeten' om vetmassa te verliezen en ripped te worden. Dit heeft vervolgens dan weer niks te maken met droge rijst met kip en geheel vet en -smaakloos eten. Ook weer zo'n typisch gevalletje van iets waarin soms heilig wordt geloofd..."

Het zou mooi zijn als men gaat beseffen dat je geen andere manier van trainen nodig hebt om 'droog' te worden. Zoals ik in de bovenstaande tekst aangeef is het verliezen van lichaamsvet een kwestie van minder eten dan je verbruikt en vooral je spiermassa blijven behouden. Bovendien is het verstandig de kwaliteit en kwantiteit van je nachtrust te verbeteren. Wanneer vervolgens je vet verdwijnt wil je dat er spieren tevoorschijn komen die de zogenaamde droge look geven. Je kunt dus gerust stellen dan de beste training om af te vallen niet bestaat. Om af te vallen ligt er namelijk geen prioriteit bij het trainen maar bij je voeding en je (nacht)rust.

In de fitnesswereld is 'Train your ass off!' een bekende uitspraak. Binnen Smartass gebruiken we echter liever de term 'Train your ass ON!'. Krachttraining dus om spieren op te bouwen of te behouden en een goed voedingspatroon met een calorietekort om vetmassa te verliezen.

Wanneer je niks wilt missen van de artikelen die we delen op onze Facebook pagina vergeet deze dan niet te liken.

Heb je genoeg van al die tegenstrijdige verhalen over training en voeding en wil je echt resultaat bereiken? Je kunt je nu inschrijven voor Smartass en direct beginnen met strakke billen kweken en vetmassa verliezen. Schrijf je in op onze website!

Reacties