​Doelen stellen voor jouw fitness succes

Droom jij wel eens hoe het zou zijn als je het lichaam had dat je graag wilt hebben? Een platte buik, gespierdere armen of strakke billen? Natuurlijk, iedereen heeft wel een droom van het ideale lichaam bereiken. 

​Doelen stellen voor jouw fitness succes

Toch bereikt niet iedereen haar of zijn droomlichaam. Sommige mensen blijven hopen op het krijgen van die ronde kont, terwijl anderen het daadwerkelijk waar maken. Het verschil zit hem in het vertalen van je dromen en wensen naar doelen.

Door doelen te stellen maak je je dromen concreet en geef je richting aan de acties die je dagelijks onderneemt. Doelen stellen is één van de snelste manieren om succes te creëren. Maar toch vinden veel mensen doelen stellen en ze bereiken moeilijk om te doen.

Het stellen van doelen dient namelijk op de juiste manier te gebeuren. Wanneer je weet waar je heen wilt dan stel je je mind erop in de juiste weg in te slaan. Doe je dit echter niet, dan kan het ook de verkeerde kant op gaan, en bereik je dus averechts effect.

Een van de eerste dingen die ik doe met personal training cliënten is het opstellen van doelen voor de lange termijn, ook wel ultieme doelen genoemd. Met de juiste formulering kun je de juiste strategieën of gedragsveranderingen kiezen die je daar zo snel en efficiënt mogelijk gaan brengen.

De 4 punten waaraan een goede doelstelling moet voldoen:

  • Zorg dat het je eigen doel is. Afvallen omdat ‘mijn partner het wil’ is wellicht erg goed bedoelt, maar de kans dat je gemotiveerd blijft is erg klein. Zorg ervoor dat je je eigen doelen kiest, de dingen die jij oprecht graag wilt bereiken.
  • Zorg dat je doel concreet is.“Ik wil graag fitter worden” is een erg vage doelstelling. Je weet niet wanneer deze bereikt moet zijn, hebt geen idee wat ‘fitter zijn’ precies betekent en kunt bovendien al snel genoegen nemen met een kleine verbetering. Beter omschrijf je je doel als “Op 1 juli 2014 loop ik naar de 5e verdieping op kantoor met bovenaan nog genoeg lucht om een leuk gesprek te voeren”. Je doel is nu erg concreet geworden!
  • Beschrijf je doel op een positieve manier. “Op 1 juni van dit jaar heb ik strakke billen om trots op te zijn”. Dit beschrijft je doel op een positieve manier en dat klinkt meteen een stuk prettiger. Bovendien dwingt het je om te kijken naar wat je écht wilt. Beschrijf je je doel op een negatieve manier (“Ik wil geen platte kont meer hebben”) dan geeft dat meteen negatieve energie. De laatste, en belangrijkste reden, is dat je onderbewustzijn datgene aantrekt waarop je focus ligt. Je wilt je dus concentreren op wat je wél wilt, anders zal je meer van het negatieve op jezelf afroepen.
  • Deel het met anderen. Door je doelen met anderen te delen zorg je dat je er niet alleen voor staat. Het verhoogt je commitment en stelt anderen in staat je te helpen.

Je kunt direct beginnen met het realiseren van je doelen! Wat wil jij komend jaar bereiken? Laat in het commentaarveld achter wat jouw 2 belangrijkste fitnessdoelen zijn voor 2015.

Wanneer je op resultaatgerichte wijze te werk wilt gaan schrijf je je in bij Smartass. Door de juiste manier van trainen en je lichaam voeden bereik je nou eenmaal meer dan op eigen houtje. Het jaar is nog jong, dus je hebt nú nog alle tijd om er een groot succes van te maken!

Sportieve groet,

Mart.

Reacties