Eigenlijk zou ik meer water moeten drinken... Praktische tips!

Een veel gehoorde tip voor mensen die fitter willen worden is: meer water drinken. De meesten weten dit wel, maar doen is een tweede. Het advies is vrij voor de hand liggend, maar het heeft een tijdje geduurd voordat ik daadwerkelijk genoeg water dronk op een dag. Ik heb een aantal pogingen gewaagd, maar vaak verviel ik terug in mijn oude patroon. Herkenbaar?

Door Gina Ginos

Eigenlijk zou ik meer water moeten drinken... Praktische tips!

Wat een vaag advies...

Oké, ik wil meer water drinken. Hoeveel water moet ik dan drinken? En hoe kan ik dat het beste bijhouden? Tellen sapjes en thee ook mee? Als een advies niet specifiek genoeg is, dan kan het lastig zijn om deze toe te passen.

Praktische tips: in principe is tussen 2-3 liter water per dag voldoende, dit is een ruime marge die totaal afhankelijk is van hoe groot jij bent en hoeveel vocht je per dag verliest. Op een dag dat je veel vocht verliest (sporten, warm weer, airco/verwarming) mag je vocht intake hoger zitten dan op een dag dat je dit niet doet. Thee en sapjes tellen niet mee, deze werken vaak vocht afdrijvend.

Zorg dat je weet hoeveel er in jouw glas of flesje zit, dan weet je ook hoeveel je drinkt. Daarnaast zijn er diverse apps te vinden waarin je kan bijhouden hoeveel water je op een dag drinkt. Tot slot helpt het ook als je een waterflesje in je tas hebt zitten dat je kan bijvullen.

Maar ik heb helemaal geen dorst!

Mijn vocht intake lag op ruim een liter per dag. Als je daarbij sport is dit echt te weinig. Ik dronk vaak maar een paar slokjes water tegen de droge keel, maar echt dorst had ik niet. Mijn lichaam zou het toch wel aangeven als ik water nodig heb?

Creëer een gewoonte: Je lichaam geeft het inderdaad aan als je meer moet drinken, maar als je gewend bent om weinig te drinken wordt je op den duur ongevoelig voor je dorstprikkel. Sterker nog, je lichaam kan zelfs gaan aangeven dat je honger hebt als je je dorstprikkel negeert! De beste methode om dit te patroon te doorbreken, is om meer te drinken, ook al heb je geen dorst. Ik deed het volgende:

- 2 x glas van 250 ml voor het ontbijt, de lunch en diner, het voordeel hiervan is ook dat je minder eet, omdat je al wat hebt gedronken.

- 2 x flesje van 500 ml tussen ontbijt / lunch en lunch / diner.

- na het diner: water naar behoefte.

Dit globale schema houd ik nog steeds aan, omdat ik merk dat ik anders sluipend terug val in mijn gewoonte om te weinig te drinken - ja zelfs nu nog! Gelukkig voel ik nu wel veel duidelijk wanneer ik dorst heb.

Water is saai van smaak.

Water: leuker kan ik het niet maken, wel makkelijker. Zodra je gewend raakt aan de 'smaak' van water ga je deze meer waarderen. Water is een van de weinige drankjes die écht de dorst weg neemt, maar probeer dat maar te verkopen aan iemand die geen dorst voelt!

Hippe watertjes: mocht de overstap iets te groot zijn dan kun je proberen je water op te leuken: vul bijvoorbeeld een kan met wat schijfjes fruit en water, het water zal een licht fruitsmaakje krijgen, maar amper calorieën bevatten. Op internet kun je veel variaties vinden van "fruit infused water". Voor de simpele zielen onder ons: een schijfje citroen kan ook al een hoop verschil maken.

Ik merk er helemaal niets van.

Glossytijdschriften beloofde mij: meer water drinken zou wonderen doen voor mijn haar, huid en ik zou er van afvallen. Zo'n verwachting is natuurlijk gedoemd te leiden tot teleurstelling, want er zijn meerdere factoren van invloed op de presentatie van je lichaam, zoals voeding, beweging, slaap, genetica, stress etc. Na een paar dagen verslonsde mijn goede voornemen, want continu aan een saai flesje water lurken weegt niet op tegen vage voordelen waar je nog niets van merkt.

De juiste mindset: meer water drinken is geen wondermiddel. Beschouw het als een onderdeel van je lifestyle. Je zoekt naar een optimale omgeving voor je lichaam en voldoende hydratatie is hier een vereiste voor.

Er is ontzettend veel te lezen over de voordelen van genoeg water drinken, maar het punt dat ik nu vooral wil maken is dat als je besluit meer water te willen drinken je het gewoon moet doen.

Let op: overdrijf water drinken niet, blijf tussen de 2-3 liter per dag. Als je teveel water (meer dan 12L/dag of in een korte tijd een grote hoeveelheid) drinkt kan het zoutgehalte in je bloed laag worden; dit heet een hyponatriëmie. Deze toestand heeft ernstige gevolgen voor je gezondheid en kan leiden tot hersenschade! Mocht je gedurende lange tijd (meer dan 2 uur) veel zweten, dan is het goed om je zouten aan te vullen met een hiervoor bedoelt sport drankje of door iets zouts te eten.

Reacties