Houd eten vers en bewaar het langer!

Fitness en gezonde voeding zorgen vaak voor een uitdaging: hoe bereid ik mijn maaltijden en zorg ik dat ik enkele dagen vooruit kan?

Door Gina Ginos

Houd eten vers en bewaar het langer!

Opmerkingen die ik vaak te horen krijg zijn “gezond eten is zo duur” of “alles zelf maken is zo veel gedoe” en “je moet zo vaak naar de winkel als je altijd vers wil eten”. Veel mensen willen wel op hun voeding letten, maar het kost vaak meer tijd, meer geld en meer moeite dan ze gewend zijn. Dit kan ertoe leiden dat het volhouden van een verandering als deze niet van lange duur is. Het laten varen van een goed voornemen uit praktische overwegingen hoeft helemaal niet. Met de volgende wijsheden ben jij niet alleen altijd voorzien van een huis vol gezonde heerlijkheden; je gooit ook minder weg: dubbel eco, ecologisch én economisch!

In de basis investeren, moet je leren waarderen.
Pakjes zijn goedkoop op de korte termijn! Voor iets meer dan een euro schaf je een pakje aan waar je alleen water of melk aan hoeft toe te voegen. Dit lijkt voordeliger dan los kruiden aan te schaffen, maar dat is het absoluut niet. Voor hetzelfde bedrag schaf je een zak paprikapoeder aan, hier kun je meestal een aantal maanden mee vooruit. Natuurlijk heb je voor de meeste gerechten verschillende kruiden en specerijen nodig. En daar zit dan ook het probleem: het lijkt een hele smak geld die je in één keer moet neerleggen, als je af wil van de pakjes. Maar bekijk het positief: gedroogde kruiden en specerijen kun je, mits bewaard in afgesloten potje, bijna onbeperkt bewaren. Tip: bezoek een Turkse groenteboer of Aziatische toko, hier vind je een veel breder assortiment aan kruiden en betaal je vaker ook minder dan in de supermarkt.

Wat je ook wil bewaren, je vriezen kan het klaren.

Als je graag vers eet, maar niet iedere dag boodschappen wil doen, dan kun je niet zonder een vriezer. Door producten op lage temperatuur te bewaren verleng je de houdbaarheid ervan. De meeste mensen zullen de standaard dingen wel kennen die je in de vriezer kunt bewaren: brood, vlees, groenten, kliekjes, ijsjes. Maar wist je dat je dit ook kunt doen met koekjesdeeg, verse kruiden, vleeswaren, muffin, cake of pannenkoekenbeslag of sap? De volgende tips maken intensief diepvries gebruik efficiënter:

-Zorg dat je het product gesneden en in de juiste portie verpakt.

-Gebruik speciale diepvrieszakjes/bakjes die je eventueel kunt labelen.

-Houdt er rekening mee dat producten na verloop van tijd hun smaak zullen verliezen. Je kunt producten nog wel gebruiken, maar de kwaliteit zal minder zijn.

  • Onbereid vlees: 9 maanden
  • Bereid vlees en vleesbeleg: 4 maanden
  • Vis: 4 maanden
  • Kliekjes: 3 maanden
  • Groenten, kruiden: 12 maanden
  • Fruit en sap: 12 maanden
  • Deeg en beslag (bereid en onbereid): 3 maanden
  • Noten en meel: 12 maanden

Een houdbaarheidsdatum op het etiket, maakt nog geen wet.

Er zijn twee soorten houdbaarheidsdatum: te gebruiken tot (TGT) en tenminste houdbaar (THT). TGT staat voor de datum tot wanneer je het product veilig kunt gebruiken, deze moet je dus altijd aanhouden. THT staat voor de datum tot wanneer de kwaliteit kan worden gegarandeerd. Deze producten kunnen dus na het verstrijken van de datum nog worden geconsumeerd. Beoordeel het zelf op uiterlijk, geur en smaak. Belangrijk is dat je het product wel bewaard wordt volgens de verpakking. Bij producten die gekoeld bewaard moeten worden mag je kritischer oordelen dan bij producten die je ongekoeld mag bewaren.

Een slimme meid, kookt een grote hoeveelheid.

Het lijkt voor de hand liggend: koken in grote hoeveelheden. Het scheelt niet alleen tijd, want je kookt in een keer 3-4 maaltijden. Het scheelt ook geld, want je blijft nooit zitten met een half aangesneden paprika die je aan het einde van de week weggooit. Toch krijg ik vaak genoeg de vraag ‘waar ik in godsnaam toch iedere ochtend tijd vandaan haal om wat kip te bakken voor mijn salade’. Het is een kwestie van plannen en vervolgens ook doen: op zondag gaan er drie kipfiletjes in de oven die ik gesneden in bakjes bewaar in de koelkast. Telkens als ik een salade wil pak ik er wat uit. Naast je maaltijden kun je bijvoorbeeld ook in een grote hoeveelheid koekjes of muffins maken. Bewaar deze in je koelkast, of nog langer: in de vriezer!

Waar hij ook voor dient, een pot is je beste vriend.

Hoe beter je een product beschermt tegen vocht of uitdroging, beestjes en stof, hoe langer deze lekker zal blijven smaken. Glazen potten of plastic bakken in verschillende grootte zijn hier de ideale uitkomst voor. Een echte Mason Jar gevuld met noten of kruiden ziet er prachtig uit in je keuken, maar ordinaire tupperware werkt ook prima. 

Reacties