Je hebt een reep chocola. Als je af wilt vallen, kun je deze beter in één keer op eten of telkens een stukje nemen?

Iedereen (nou ja, bíjna iedereen) houdt van chocola, of het nu in de vorm is van een reep, letter of eitjes. Het eten van chocola staat echter voor veel mensen gelijk aan ongezond zijn en overgewicht kweken. Hoe zorg je ervoor dat het zoete genot van de cacao bonen zo min mogelijk schade geeft? 

Je hebt een reep chocola. Als je af wilt vallen, kun je deze beter in één keer op eten of telkens een stukje nemen?

We bespreken in dit artikel chocola maar je zou hiervoor in de plaats ook andere lekkernijen kunnen nemen die weinig waardevolle nutriënten bevatten maar erg calorierijk zijn. De vraag die we beantwoorden luidt als volgt: Als ik wil afvallen, kan ik mijn reep chocola dan beter in één keer opeten of telkens een stukje nemen?

Als je bent zoals ik dan neem je je vaak voor om één of misschien twee stukjes te nemen en de reep vervolgens weg te leggen. Helaas blijft die reep maar voor korte duur in de kast, want na een paar minuten heb je hem weer te pakken. Een derde en vierde blokje volgen en voor je het weet is het alleen nog wat zilverfolie die je in je hand hebt. Alles op!

Wat voor effect heeft het dat je ‘per ongeluk’ die hele reep naar binnen werkt? En zou je beter elke dag een blokje kunnen nemen als je niet aan wilt komen?

Laten we eens kijken naar de voornaamste zaken die het eten van chocola tot gevolg hebben. Dus de calorieën die het bevat en de invloed op je bloedsuikerspiegel.

Calorieën uit chocola

Melkchocola (de populairste vorm van chocola) bestaat voor zo’n 36,4% uit vet, voor 51,4% uit koolhydraten (suikers) en 6,5% uit eiwit. Het aantal calorieën per 100 gram chocola komt hiermee op 560.

Laten we er voor het gemak vanuit gaan dat een reep uit 10 blokjes chocola bestaat. Het is vanzelfsprekend dat je, wanneer je een hele reep chocola eet, meer calorieën binnenkrijgt dan wanneer je slechts één blokje eet.

Heb je voor de betreffende dag netjes gegeten en je benodigde hoeveelheid eiwitten al merendeels binnen maar nog niet je totale calorieën behaald, dan kun je prima wat chocola eten. Zolang je onder je totale caloriebehoefte blijft van die dag is er niks aan de hand.

Een ander verhaal wordt het natuurlijk wanneer je een hele reep chocola naar binnen werkt. De 560 kcal wegen behoorlijk zwaar als je dagelijks zo’n 1800 kcal wilt binnenkrijgen. Heb je overdag je normale voedingsmiddelen gegeten en neem je ’s avonds een hele reep, dan creëer je een flink overschot aan calorieën waarmee het verliezen van vetmassa onmogelijk maakt.

Wil je bewust een hele reep chocola eten zonder aan het eind van de dag teveel gegeten te hebben dan kun je dit incalculeren. Eet de reep chocola op een dag dat je een refeed gepland hebt staan of zorg ervoor dat je eerder op de dag óf na het eten van de chocola je calorie inname beperkt.

Natuurlijk is er nog de gulden middenweg, waarin enkele blokjes chocola ook nog geen rampzalig effect hoeven te hebben. Calculeer deze ook gewoon in bij je totaal aantal calorieën en je weet of je goed op weg bent.

Effect van chocola op je bloedsuikerspiegel

Het effect van één of twee blokjes chocola op je bloedsuikerspiegel is minimaal, net als bij elke gebalanceerde maaltijd. Hierbij treden er dus geen bijzonderheden op.

Eet je een hele reep chocola dan krijg je een dusdanige hoeveelheid suiker (en calorieën) binnen dat je een bloedsuikerdip kunt verwachten, kort nadat je de chocola op hebt. Het resultaat hiervan kan zijn dat je trek hebt in meer calorierijke en zoete voedingsmiddelen. Geef je hieraan toe dan krijg je dus nóg een extra lading calorieën binnen, bovenop de 560 kcal uit de chocola zelf. Ben je gevoelig voor deze suikerdips dan is het absoluut af te raden om een reep in zijn geheel te consumeren.

Effect van kaneel

We spreken in dit voorbeeld over chocola. Dit geldt zoals eerder vertelt ook voor ijs, taart, chips en koekjes en ander ‘junkfood’. Waar het niet voor geldt is kaneel. Kaneel gebiedt je namelijk voorzichtig te zijn en hiervan dien je nooit méér dan een snufje te gebruiken. Bekijk onderstaande video. Je bent gewaarschuwd….

Wat te doen?

Wat de beste manier is om chocola te eten verschilt van persoon tot persoon. Neem jij elke dag en blokje chocola en kun je daarna de reep met een gerust hart in de kast leggen, ga gerust je gang. Werkt het voor jou beter om eenmaal per week een hele reep ineens te eten waardoor je er weer een week tegen kunt? Ook prima, let alleen op dat je op deze dag niet een te groot overschot aan calorieën binnenkrijgt.

Wanneer je goede resultaten wilt behalen wat betreft gezondheid of het verliezen van vetmassa is het niet noodzakelijk om 100% ‘clean’ te eten of jezelf elke dag te ontzien van chocola, ijs of chips. Wanneer je het grootse gedeelte van de benodigde macro nutriënten uit ‘echte’ voeding haalt is er elke dag nog wat ruimte om iets te eten waar je gewoon trek in hebt.

Bij SmartAss leren we je om zelf uit te rekenen wat je dagelijks binnen zou moeten krijgen aan macro nutriënten en dus ook aan calorieën. Door hier zelf mee aan de slag te gaan leer je het grote plaatje zien en kun je zelfstandig je voedingspatroon aanpassen, dus óók met chocola en Ben & Jerry’s.

Bij dezen de vraag aan jou: ben je een one-by-one type of ga jij regelmatig all-in bij het eten van chocola? Laat het weten in de reacties!

Reacties