"Nou is mijn dag toch al verpest"

Misschien ken je het wel. Je hebt je voorgenomen om vandaag 'netjes' te eten en op je menu staan vooral geen calorie- en suikerrijke snacks. Dan biedt een collega je een stuk taart aan omdat ze jarig is. Of krijg je plotseling heel erg zin in een stukje chocola.... 

"Nou is mijn dag toch al verpest"

Voor je het weet heb je de taart in je mik, de Toblerone verorbert en er wellicht nog een paar paaseitjes bijgenomen.

"Lekker even genieten want dat mag best een keer" denk je wanneer je de chocolade uit je mondhoek veegt. Toch besluipt er je al snel een gedachte dat je niet goed bezig bent. Je had je nog zo voorgenomen om deze dag clean te eten en de verleidingen te weerstaan. Helaas ging je voor de bijl, stom!

Als je even later ziet dat de overgebleven taart staat te lonken naar je of dat er nog wat blokjes chocola over zijn kun je je maar moeilijk inhouden. Een halve minuut later is het dan zover: "Nou is mijn dag toch al verpest".

De rest van de chocola schrok je naar binnen en snel neem je nog een flink stuk taart voordat een collega ziet waar je mee bezig bent. Je likt je vingers er bij af en pakt ook nog even wat kruimels mee die zijn blijven liggen. De kans is groot dat je de rest van de dag ook vatbaarder bent voor snacken of 'binge eating'.

"Nou is mijn dag toch al verpest". Maar is dat wel zo?

Nee, je dag is niet meteen verpest als je een stuk chocola eet of als je de verleiding van de Ben & Jerry's niet kunt weerstaan. Ook al heb je je voorgenomen om de hele dag géén junkfood te eten dan nog is niet je hele dag ermee verpest. Ja natuurlijk tellen de calorieën mee die je extra binnenkrijgt en kan het een deuk in je zelfvertrouwen geven omdat je je niet aan je afspraak houdt. Maar wat levert meer schade op: één stuk taart of drie stukken taart?

De gedachte die vaak door ons hoofd speelt "Nou is mijn dag toch al verpest" is werkelijk zo krom als een hoepel. Je kunt teleurgesteld zijn dat je toegeeft aan de korte termijn bevrediging in plaats van je te richten op je lange termijn doelstelling. Prima, maar neem je dan voor om vanaf dat moment de knop weer om te zetten en te gaan voor waar je gelukkig van wordt. De suikerrijke snacks geven je ook méér trek in andere suikerrijke voeding. Maar laat jij je daar door uit het veld slaan?

Laat me je eens vragen: Als je iPhone op de grond is gevallen, neem je dan een flinke hamer om er nog eens extra op te slaan?

Nu we de iPhone te sprake hebben gebracht (of Android of Google toestel voor Apple haters) is het wellicht op zijn plek een andere vergelijking te maken. Hoeveel tijd en aandacht geef jij je mobiel? Laad je het apparaat elke dag op? Ben je blij met alle functies die het heeft? Prijs je je gelukkig dat hij je nooit in de steek laat? Zorg je ervoor dat je regelmatig een update installeert om de prestaties goed te houden?

De kans is aanwezig dat je meer geniet van je telefoon dan van je eigen lichaam. Dat je meer tijd en aandacht schenkt aan het onderhouden van een stuk elektronica dan van je fysieke en geestelijke welzijn. Dat je je smartphone elke nacht laat opladen met nieuwe energie om er vervolgens weer een dag tegenaan te kunnen, terwijl je zelf te weinig slaapt en slechte voeding tot je neemt.

Nee, je dag is niet verpest met een slechte maaltijd. Net zoals het onzin is om te zeggen dat je gezond eet omdat er een salade naar binnen gaat. Je zult elke dag goed voor jezelf moeten zorgen en je lichaam en geest blijven voeden met nieuwe (positieve) energie. Een stukje genieten hoort erbij, dat is wat het leven leuk maakt, maar til niet te zwaar aan een kleine misstap.

Reacties