Superfoods, wat kunnen we ermee?

We kunnen er niet meer omheen, superfoods zijn een belangrijk onderdeel geworden van de maatschappij. Vraag je aan iemand in de trein wat ze voor een groene smurrie in haar shaker heeft, dan kun je vreemde blikken verwachten van je gezelschap in de coupé. Dat snapt toch iedereen? ‘Superfoods’ dus. 

Superfoods, wat kunnen we ermee?

We kunnen er niet meer omheen, superfoods zijn een belangrijk onderdeel geworden van de maatschappij. Vraag je aan iemand in de trein wat ze voor een groene smurrie in haar shaker heeft, dan kun je vreemde blikken verwachten van je gezelschap in de coupé. Dat snapt toch iedereen? ‘Superfoods’ dus.

Chia zaden, goji bessen, tarwegras, spirulina en macapoeder om maar wat te noemen, worden bestempeld als superfoods omdat ze hoge doseringen aan antioxidanten bevatten, of omega-3, vitamine C en aminozuren. De concentratie van deze stoffen is dusdanig veel hoger in vergelijking met andere ‘normale’ voedingsmiddelen dat ze erg gezondheid bevorderend zouden zijn.

Waar echter vaak geen rekening mee wordt gehouden, is dat wanneer je in absolute hoeveelheden telt, het best wel meevalt met hoeveel van de goede stoffen je binnenkrijgt. Een voorbeeld: Goji bessen bevatten per 100 gram product tussen de 29 en 148 mg vitamine C (Wikipedia). Broccoli daarentegen bevat 70 mg per 100 gram, maar is een flink stuk goedkoper. Bovendien is het véél makkelijker om 100 gram broccoli te eten dan 100 gram goji bessen.

De balletjes op de foto bij dit artikel bijvoorbeeld zijn gemaakt van amandelen, cranberries (goedkoper dan de goij bessen uit het recept), dadels, cashewnoten en kokos. Stuk voor stuk hartstikke gezond (voor zover je een voedingsmiddel op zich gezond kunt noemen) maar je moet behoorlijk wat balletjes wegwerken om de voordelen eruit te halen.

Uiteraard neemt het wegwerken nadelen met zich mee. Je krijgt een flinke lading calorieën binnen door de suikers uit de vruchten en vette noten. Je moet dus oppassen dat je niet teveel eet, en dat is erg lastig wanneer een dergelijk schaaltje met lekkernijen voor je neus staat!

Superfoods zijn uiteraard op verschillende manieren te gebruiken. De een zweert erbij elke dag te starten met een groene smoothie, de ander neemt eenmaal per week wat besjes om na zijn training sneller te herstellen. Grofweg zijn er deze 4 manieren waarop iemand superfoods gebruikt:

  1. Je hebt een slecht voedingspatroon en weet dat het eigenlijk een stuk beter kan. Om dit te compenseren neem je regelmatig wat superfoods omdat het je een goed gevoel geeft of wilt compenseren voor je gemis aan goede voeding.
  2. Je eet soms superfoods omdat je het lekker/cool/hip vindt. Of je voedingspatroon slecht of goed is doet er niet toe want je eet de superfoods niet voor het gezondheid bevorderende effect.
  3. Je eet gezond en gebruikt regelmatig superfoods. Je bent er van overtuigd dat je deze nodig hebt om écht gezond te eten en om beter te presteren, op welk vlak dan ook.
  4. Je eet gezond en gebruikt superfoods omdat je net dat beetje extra toe wilt voegen aan je voedingspatroon. Op momenten dat je een keer geen groenten eet neem je een shake van tarwegras, spirulina, kelp, spinazie en dergelijke producten.

De enige reden die vrij nutteloos is om superfoods te eten, is nummer 2. Bij een slecht voedingspatroon zou de aandacht allereerst naar je normale, echte voeding mogen gaan. Een supplement blijft immers slechts een supplement  Wat voor jou ook de reden waarom je ze eet is de smaak of status die je erdoor verkrijgt en omdat je je hiervan bewust bent zit je goed. In situaties dat je denkt een tekort te hebben aan nutriënten uit je normale voeding neem je een shake of wat besjes.

Ik ben er als personal trainer en coach de laatste jaren achter gekomen dat het niet voor iedereen eenvoudig is om dagelijks genoeg groenten en fruit binnen te krijgen. Eten voorbereiden kost tijd en wanneer je het erg druk hebt schiet dat er nogal eens bij in. Daily Lift zorgt ervoor dat je dagelijks een breed scala aan de beste soorten groenten en fruit binnenkrijgt, waaronder aardig wat superfoods. Dit levert een flinke hoeveelheid vitaminen, mineralen en sporenelementen die een positieve invloed hebben op je gezondheid.

Een van de andere voordelen van Daily Lift is dat je het makkelijk kunt gebruiken in kwark, yoghurt, smoothies of bijvoorbeeld havermout. Je kunt er ijsjes van maken of gebruiken als topping op je pannenkoeken of andere lekkernijen. Het is zelfs te gebruiken in je normale maaltijden wanneer je deze van een subtiele mint of bessensmaak wilt voorzien.

Voor mij persoonlijk is het Daily Lift een mooie uitkomst voor na mijn training in een shake. Waar ik voorheen vooral spinazie, boerenkool en bevroren fruit gebruikte voor de anti-oxidanten en vitaminen voeg ik nu een dosering Daily Lift toe. Dit smaakt niet alleen beter, ik krijg ook een veel completer pakket aan micro nutriënten binnen. 

Bestellen van Daily Lift doe je eenvoudig hier. Wanneer je kiest voor autoship krijg je elke maand vanzelf een nieuwe voorraad Daily Lift bij je thuisbezorgd én 25% korting. 

Sportieve groet,

Mart.

Reacties