Wat als je stiekem tóch meer eet dan je zelf denkt?

Je traint intensief en gestructureerd en slaapt elke nacht minimaal 7 uur. Je eet gezond en dagelijks krijg je voldoende eiwitten binnen. Toch wil het afvallen niet lukken, ondanks dat je zelfs de calorieën telt die je binnenkrijgt! 

Wat als je stiekem tóch meer eet dan je zelf denkt?

Maarrr.... Wat als je stiekem meer binnenkrijgt dan je in de gaten hebt? Maak jij je wellicht ook wel eens schuldig aan 'secret eating'?

In een Britse documentaire die bestaat uit verschillende afleveringen worden mensen (met overgewicht) gevolgd om hun eetgewoonten bloot te leggen. Dit gebeurt uiteraard met toestemming, maar soms worden ze ook gefilmd zonder dat ze het in de gaten hebben. Aan het eind van de week worden ze geconfronteerd met hoeveel ze daadwerkelijk gegeten hebben. Wat blijkt: in veel gevallen was men zich niet eens bewust van wat er naar binnen ging!

De personen in deze video hebben wellicht meer (over)gewicht dan jij en misschien heb je het gevoel dat het bij jou zo’n vaart niet loopt. Toch is het de moeite waard eens te checken wat jij dagelijks in je mond stopt.

Als voorbeeld het volgende. Op een dag eet je je 'normale' voeding welke bestaat uit de perfecte hoeveelheden van de verschillende macro nutriënten. Je hebt goed zicht op hoeveel calorieën je binnenkrijgt. Je neemt één keer een klein handje noten extra en 's avonds een glas jus d'orange of cola. Omdat het beide slechts een minimale hoeveelheid is tel je het niet op bij de calorieën die je eet. Oh ja, bij het koken heeft je partner een scheutje olijfolie extra door het eten gedaan.

Resultaat: 359 calorieën extra!

Hoewel het telkens om een minimale hoeveelheid gaat en het je wellicht niet eens is opgevallen kan dit een negatief effect hebben op je vetverbranding. Wanneer je dagelijkse target ligt op 1600 kcal krijg je nu dus al bijna een vierde hiervan binnen zonder dat je het weet!

Per dag maken we zo’n 200 keuzes over voeding. Het opmerkelijke is dat het grootste deel hiervan gebeurt zonder dat we het in de gaten hebben.

Wanneer je een verandering teweeg wilt brengen is het zaak om je allereerst bewust te worden van wat er zich afspeelt en waar de mogelijke problemen kunnen liggen.

Wat te doen?

Ben je bewust van wat je eet. Voeding is overal, in 'gezonde' en 'ongezonde' vorm maar het bevat allemaal calorieën. Eten is iets dat zo onbewust gebeurt dat het raadzaam is erg oplettend te zijn op wat je allemaal naar binnen stopt.

Focus je op het eten van de maaltijden die je vooraf gepland hebt en neem geen tussendoortjes. Vraag collega’s, je partner en vrienden je te helpen herinneren wanneer je zelf moeilijk zicht krijgt op wat je eet.

Maar vooral: wees eerlijk tegen jezelf. Een koekje hier en wat extra olie daar leveren zoals je ziet een hoop extra calorieën op. Wanneer het je écht niet lukt om af te vallen is dat allereerste waar je naar moet kijken, vóórdat je externe factoren der schuld geeft of weer een nieuwe trainingsmethode gaat proberen.

Succes!

Voel je vrij om dit artikel te delen op Facebook zodat je anderen kunt helpen. Met een 'like' maak je ons ook blij!

Reacties