Change your mindset (deel 2)
In deel 1 van de serie artikelen schreef ik over eigenschap 1, hoe je van reactief naar proactief kunt veranderen. Heb je dit artikel nog niet gelezen dan kun je dat hier doen. Vandaag gaan we verder met de volgende eigenschap voor een succesvolle mindset.
.
Eigenschap 2: van ongemotiveerd naar geïnspireerd
.
Covey schrijft dat je altijd moet beginnen met een eindpunt voor ogen. Wanneer je een duidelijk beeld hebt van je doel en weet in welke richting je wil bewegen heb je meer besef van waar je nu staat; op deze manier kun je altijd stappen zetten in de juiste richting. Het tegenovergestelde van doelgericht handelen leidt in de meeste gevallen tot uitstel van succes. Je zult namelijk in onverwachte situaties reageren met de aanpak die het meest voor handen ligt: oud (ongewenst) gedrag of een stressreactie. Dit wil je zoveel mogelijk voorkomen wanneer je je levensstijl omgooit. Zijn advies is daarom dan ook om na te denken over je doelen en deze op te schrijven.
.
We kijken allemaal wel eens naar een ander in de sportschool, soms uit verveling, maar vaak ook uit bewondering. Stel je eens voor dat je door de ogen van een ander jezelf bekijkt. Waarin zou je jezelf willen bewonderen? Een perfect uitgevoerde set pushups? Een deadlift of hip thrust van 100 kg? Dat je als enige vrouw tóch in het krachthonk staat te knallen? Dat je mooie ronde billen hebt of lijntjes begint te krijgen op je schouders? Denk na over fysieke veranderingen, prestaties, maar misschien wil je ook iets kunnen betekenen voor anderen, bijvoorbeeld door samen te werken of te inspireren. Wat heb je nodig om je doel te bereiken? Zorg dat je schrijft vanuit jezelf (ikvorm) alsof het nu al gaande is (in tegenwoordige tijd) en kies altijd voor een positieve benadering.
.
Een voorbeeld: Ik ben sterk en kan een set van 10 pushups, mijn trainingsschema is hierop afgesteld. Omdat ik blessurevrij wil blijven foamroll en stretch ik voldoende en zorg ik dat ik de oefeningen niet overmatig uitvoer. Ik rust en voed mijn lichaam, zo kan ik optimaal herstellen tussen mijn trainingen.
.
Je kunt je doel ook breder pakken of meerdere doelen maken. Het belangrijkste is dat het jou aanspreekt en jouw verwachtingen verwoord. Wanneer je een inspirerend doel voor ogen hebt is het een stuk moeilijker om je motivatie te verliezen: lees je doelen na wanneer je weinig motivatie hebt. Daarnaast ga je met behulp van je opgeschreven doel toetsen of een keuze het behalen van jouw doel in de weg staat. Een voorbeeld: ik plan na mijn tentamens altijd een training, lekker stoom afblazen en vaak ben ik de dag ervoor te druk om te trainen. Als ik na mijn tentamen de gang op loop kom ik een groepje studiegenoten tegen, of ik mee een biertje ga drinken op het terras, het weer is namelijk prachtig. We hebben de hele week ontzettend hard geblokt, dus we hebben wel wat ontspanning verdiend! Bovendien krijgen we de komende drie uur een fikse korting in een studentenkroeg. Die training kan toch ook wel daarna?
.
Ik sta nu voor een dilemma. Ik wil graag mee, maar ik wil ook trainen. Op een moment als deze probeer ik een afweging te maken op basis van mijn doel. Mijn doel is om een set pushups uit te kunnen voeren, hiervoor moet ik dus mijn training volgen. Als ik van tevoren alcohol drink wordt dit geen succes. Als ik ervoor kies mijn training te over te slaan weet ik dat ik me hier achteraf niet lekker over voel. Een middenweg zou zijn mee te gaan en geen alcohol te drinken. Ik moet dan wel zeker zijn dat ik de drankjes kan afslaan. Of ik kan ervoor kiezen om helemaal niet gaan.
.
Als je voor een keuze als deze staat kan het goed zijn om ruimte te creëren tussen de situatie en je reactie, een stapje terug doen. In eerste instantie observeer je de situatie, zonder direct te oordelen wat goed of fout is of na te denken over wat andere van je verwachten. Kies er vervolgens voor om de situatie wel of niet toe te staan, afhankelijk van de invloed die het heeft op je doel. Het is belangrijk dat je deze keuze vervolgens ook accepteert, denk bijvoorbeeld: "het is goed zo, op deze manier kan ik mijn doel bereiken." Blik een paar dagen later terug op je keuze. Had je iets anders willen doen? Misschien kun je jouw leerpunten in nieuwe doelen verwerken. Ben je tevreden? Complimenteer jezelf en wees trots. Waardeer de waardevolle lessen die je jezelf kan leren.
.
Wil jij starten met écht resultaat halen in de sportschool en wellicht Gina als jouw persoonlijke Smartcoach? Schrijf je dan in bij Smartass en je kunt direct beginnen!
.
Literatuur:
Covey, Stephen (1989) "The Seven Habits of Highly Effective People"
Olpin, Michael; Sam Bracken (2015) "Mindfulness met Covey 7 gewoonten voor eenstressvrij leven"