Change your mindset (deel 3)

Binnen fitness zijn er drie aspecten van belang voor het behalen van succes. De juiste training, de juiste voeding en de juiste mindset. Hoe je vormgeeft aan training en voeding is afhankelijk van je doel. Daarentegen draagt een motiverende en stress­reducerende mindset altijd bij aan het behalen van een doel, ongeacht de inhoud van het doel. Maar hoe bereik je de 'juiste' mindset? Stephen Covey schrijft hierover in "The Seven Habits of Highly Effective People" en probeert mensen aan te zetten tot het leiden van een succesvoller en gelukkiger leven. Door deze zeven eigenschappen toe te spitsen op fitness hoop ik je meer grip te kunnen geven op gedachten en gedrag dat mogelijk tussen jou en je doel staat.

Door Gina Ginos

Change your mindset (deel 3)

De eerste twee eigenschappen (pro­actief en doelgericht handelen) stellen je in staat bewust te zijn van wie je bent, wat je wil bereiken en hoe je dit doet. Wanneer je deze punten helder hebt voor jezelf kom je een volgende uitdaging tegemoet: hoe pas je dit alles in in je dagelijks leven? 
.

Eigenschap 3: van drukte naar prioriteit

.

Wie zijn tijd effectief wil indelen moet prioriteiten stellen, dit gaat het makkelijkst als je je activiteiten ordent, ofwel Time Management genoemd. Het ordenen gebeurt onder vier categorieën "spoed en belangrijk", "geen spoed, wel belangrijk", "spoed en onbelangrijk", "geen spoed en onbelangrijk". Je spreekt van spoed als iets niet kan wachten, de situatie verlangt onmiddellijk een reactie van je. Iets is belangrijk wanneer het bijdraagt aan het behalen van je doelen; wanneer hier geen spoed achter zit, zul je een pro­actieve houding moeten aannemen om deze uit te kunnen voeren. Een paar voorbeelden van dergelijke bezigheden:
1) Spoed en belangrijk: deadline op werk; crises; problemen.
2) Geen spoed, wel belangrijk: plannen; hobby's; relaties onderhouden; sporten; schoonmaken.
3) Spoed en onbelangrijk: onbelangrijke verzoeken van anderen; dingen die tussendoor komen; bijwonen van vergaderingen die niets toevoegen.
4) Geen spoed en onbelangrijk: telefoon­ en mailverkeer van onbelangrijke aard; reclame; doelloos op social media surfen; doelloze activiteiten.
.
De eerste categorie is een stressvolle categorie, er moet aandacht aan besteed worden. Echter is het belangrijk dat je de tijd die je hieraan besteed bewaakt, je kunt er namelijk weinig energie uit putten. Je put echter veel energie uit de tweede categorie activiteiten. Alles waar geen spoed achter zit, maar wel belangrijk voor ons is, is altijd een bewuste keuze. We hebben hierover nagedacht en het sluit aan bij onze doelen. Categorie drie en vier omvatten alle onbelangrijke activiteiten, spoed of geen spoed. De tijd die je hieraan besteed wil je zo veel mogelijk beperken. Het nemen namelijk tijd in beslag die je kunt besteden aan het behalen van je doel. Het uitvoeren van onbelangrijke activiteiten staat dus indirect je succes in de weg. Samenvattend: om een effectieve time ­management wil je alleen datgene doen dat belangrijk is en je je beperkt tot wat noodzakelijk is wanneer er sprake is van spoed.
.
Nu je weet waar je prioriteiten liggen, moet je hier tijd voor vrijmaken. Dit doe je door geen tijd te besteden aan activiteiten uit categorie drie en vier. Je zult dus "nee" moeten zeggen. Dat is niet altijd even makkelijk. Het helpt als je bedenkt dat je altijd ergens "nee" tegen zegt als je ergens "ja" op zegt. Dus wanneer jij "ja" zegt op een stuk appeltaart van oma, die totaal niet begrijpt dat jij 'aan de lijn' doet, zeg je eigenlijk "nee" tegen afvallen ­ terwijl dit misschien je doel is. Wanneer je laat naar bed gaat, omdat je een serie wil afkijken, sta je de volgende ochtend moe in de sportschool en kun je je niet volledig geven tijdens je workout. In deze situatie heb je ook "nee" gezegd tegen een fitness gerelateerd doel. Je prioriteiten hoeven natuurlijk niet altijd hetzelfde te liggen, daarom kan het goed zijn hier wekelijks naar te kijken. Probeer een balans te zoeken tussen de verschillende doelen die je hebt. Uiteindelijk gaat het om het complete plaatje, succes behalen op één gebied moet niet ten kosten gaan van je andere doelen. Ieder mens heeft meerdere doelen op verschillende gebieden waar gehoor aan gegeven moet worden. Stel je maakt in een korte tijd een grote fysieke transformatie door en je hebt het lichaam van je dromen. Maar, door de tijd die je hieraan kwijt bent loop je ontzettend achter met werk of studie, misschien kom je amper nog het huis uit, omdat je altijd je eigen eten wil bereiden. Dan kun je jezelf afvragen of dat het waard is. Dit is een extreem voorbeeld, maar het schetst een duidelijk beeld. Het gaat om een balans, die iedere week weer anders kan liggen doordat je prioriteiten verschuifbaar zijn. 
.
Met het oog op een fitnessdoel zul je prioriteiten moeten leggen bij trainen, bijpassende voeding, voldoende hydratatie en rust, maar ook momenten waarop de teugels iets losser mogen, zodat je het vol kan houden. Wanneer het je toch niet lukt om tijd vrij te maken voor activiteiten die in het belang zijn van jouw fitnessdoel, kijk dan eens kritisch naar jouw situatie en probeer uit te vinden waar het mis gaat. Meestal is dat op één van de volgende drie vlakken:
.
1) Prioriteiten stellen: heb ik prioriteiten gesteld?
2) Plannen: heb ik een goede planning gemaakt op basis van deze prioriteiten?
3) Uitvoeren: heb ik me aan de planning gehouden?
.
Probeer te analyseren waar je klem loopt en probeer het op te lossen. Begin eens met wekelijks een flexibele planning maken rondom je prioriteitenlijst. Hoe meer je hier mee oefent, des te minder tijd je gaat besteden aan onbelangrijke activiteiten. Misschien kom je erachter dat je sommige taken beter kan uitbesteden, om tijd te besparen. Of merk je dat je te krap plant, waardoor je niet aan alles toekomt en je gestresst raakt. Je zal gelijk merken dat op een beleefde manier "nee" zeggen een stuk minder moeilijk is wanneer je duidelijk voor ogen hebt wat je hier voor terug krijgt.
.
Heb jij ervaringen dat je door beter Time Management dichter bij je doelen komt? Of weet je al waar je nu meteen mee aan de slag kunt gaan? Ik hoor het graag in de reacties!
.
Literatuur:
Covey, Stephen (1989) "The Seven Habits of Highly Effective People"
Olpin, Michael; Sam Bracken (2015) "Mindfulness met Covey ­ 7 gewoonten voor een
stressvrij leven"

Reacties